Üdvözöllek!

Kolonich László

Rengeteg döntést hoztam az életben, ahogyan mindenki más is. A döntéseim között nyilvánvalóan voltak jó és rossz döntések is. Azonban ebből a szempontból megkülönböztetem a 2005 előtti és a 2005 utáni időszakot.

Mi volt a különbség?

2005 előtt a rossz döntéseimért egyértelműen másokat hibáztattam. Hibás volt a kormány, hibás volt az időjárás, hibás volt a párom, hibásak voltak a körülmények, csak magamat nem tartottam hibásnak. Az életem persze akkor egyáltalán nem abba az irányba haladt, amit szerettem volna. De ugye, ahogy már írtam, “magamon kívül mindenki felelős volt…”

És akkor, amikor már gyakorlatilag minden szétesett körülöttem, a kezembe került egy olyan hanganyag, amivel először nagyon nem értettem egyet. Autóvezetés közben hallgattam az anyagot, és először borzasztóan felháborított az, hogy az előadó ezt vágta a képembe:

“Mindenért, ami történt az életedben, TE VAGY A FELELŐS!”

Hát, hogy lennék már én a felelős – “vitatkoztam” vele -, amikor nyilvánvalóan a körülmények, a kormány, a barátaim, munkatársaim, az üzleti partnereim, stb., a felelősek!

De aztán mégis újra és újra meghallgattam…

És ahogy újra és újra meghallgattam, egyre jobban olyan dolgokkal szembesültem, amelyeket igen nehéz volt feldolgozni. Nyilván, mert egyértelműen kiderült számomra, hogy a saját életemben mindenért én vagyok a felelős… Igen kemény dolog volt akkor ez a felismerés…

A teljes hanganyag nagyon hosszú, több órás, azonban a számomra legfontosabb részletet bemásolom ide:

“Korábban mindig panaszkodtam, másokat hibáztattam. Egyszer csak észrevettem, hogy ez az én életem, én vagyok felelős. Később megtanultam, hogy a negatív érzelmek kikapcsolásának leggyorsabb módja, ha azt mondom: Én vagyok felelős. Egyidejűleg ugyanis csak egyetlen gondolat lehet fejünkben. 100 dologra tudsz gondolni egymás után, de használhatod a “kicserélés törvényét”. Azt mondja ki, hogy a negatív gondolatokat ki lehet cserélni pozitívra.

És minden gondolatok legpozitívabbika: Én vagyok felelős. Mert ez erőssé tesz és életed feletti irányítóvá tesz, kitisztítja elméd, lenyugtat.

A vezető személyiségek egyik ismertetőjegye, hogy felelősséget vállalnak. Nem keresnek kifogásokat, nem panaszkodnak, nem hibáztatnak másokat. Azt mondják: Én vagyok felelős. Amint ezt kimondod, a negatív érzelmed eltűnik. Ha tehát valami miatt bosszankodsz és szeretnél megszabadulni ettől az érzéstől, akkor mondd egyszerűen: én vagyok felelős, én vagyok felelős, én vagyok felelős!

Amint ezt megteszed, fejed kitisztul. Ha nem tudsz elaludni, mert idegesít valami, mondd: én vagyok felelős! És ekkor használd kreatív képzeleted annak kiderítésére, miért vagy felelős! Ha egy rossz párkapcsolatban élsz, akkor te vagy a felelős, mert te mentél bele ebbe a kapcsolatba. Rossz a munkahelyed? Te vagy a felelős, mert te vállaltad el ezt a munkát. Mindig keresd a lehetőségeket, hogyan vállad fel a felelősséget! Ez a legfelső 10% ismertetőjegye.” (Brian Tracy)

Ma már összehasonlíthatatlanul szebb és jobb az életem. Nem csak azért, mert anyagilag lényegesen jobb a helyzetem, mint bő 10 évvel ezelőtt. Teljesen más az oka. Korábban azt hittem, hogy magam irányítom az életemet, de ez egyáltalán nem volt így. Valójában ez a hanganyag indított el azon az úton, hogy ténylegesen a kezembe vegyem a saját sorsomat, és ma már én irányítom az életemet.

Mióta elfogadtam, hogy tényleg mindenért én vagyok a felelős, azóta sokkal nyugodtabb vagyok, sokkal jobban tudok koncentrálni a feladataimra, és azóta másokkal is jobban tudok együttműködni, és ha úgy adódik, másoknak is sokkal jobban tudok segíteni.

Például korábban, ha valakinek valamit mondtam, de nem értette meg, akkor őt tettem felelőssé. Ma már tudom, hogy rosszul magyaráztam el, tehát ha valaki valamit nem ért, akkor azért én vagyok a felelős. Igen, én. Ha valaki valamit nem ért, akkor úgy és annyiszor kell elmagyarázni neki, hogy pontosan azt értse, amit meg szeretnék vele értetni.

Azt nem tudom, hogy Te mennyire értesz egyet a fentiekkel, de azt tudom, hogy mindenképpen érdemes végig gondolni a leírtakat.

Örülök, hogy kapcsolatba kerültünk, és ha úgy gondolod, ismerkedjünk meg személyesen is. Jelölj be a Facebookon, keress meg a Skype-on. Persze az is lehet, hogy már most is ismerjük egymást, ha máshonnan nem, akkor innen az internetről.


Kolonich László
Mobil: +36 30 885 6440
Skype: netinform
Facebook »